Image by Max Böhme

Vastuullisuus

Vastuullinen toiminta sekä ympäristön että ihmisten hyväksi on yksi JAATUn perusperiaatteista.  Kerron avoimesti sekä yrityksen myynnissä olevista ostotuotteista että joogabolstereissani ja muissa käsitöissäni käyttämistäni materiaaleista.

Pyrin kaikessa toiminnassani niin ympäristön kannalta kuin sosiaalisestikin tekemään parhaimmat mahdolliset valinnat, tuotteiden laadusta ja asiakaspalvelusta tinkimättä.

Niinpä saatat saada verkkokauppatilauksesi hieman nuutuneen näköisessä pahvilaatikossa, jonka pehmusteena voi olla kierrätettyä käärepaperia- koska kierrätän ja hyödynnän kaiken mahdollisen minulle tulevan pakkausmateriaalin. 

Kuinka vastuullisuus sitten näkyy sinulle?

Valikoima ja toimitus

jaatu_silmatyyny_rentoutustyyny.jpg

Käsityöt

Vaatteen tai tekstiilituotteen ompelee aina ihminen- mitään automaattiompelukonetta ei ole olemassa. Ostamalla kotimaiselta pienyrittäjältä tiedät ompelutyön olevan eettistä ja läpinäkyvää.

Kaikki JAATUn käsityötuotteet valmistan itse Ivalossa työhuoneellani ommellen ja kotona neuloen & virkaten.

 

Käytän mahdollisuuksien mukaan kierrätys- ja uusiokäyttökankaita. Hyötykäytän myös omasta ompelusta ylijäävää kankaiden pienempää leikkuujätteestä että paikalliselta tekstiiliyrittäjältä ompelusta jääviä ylijäämäpaloja pienempiin ompelutöihin.

Kankaat ja muut ompelutarvikkeet (napit, langat, merkit), villa- ja puuvillalangat neulontaan ja virkkaukseen sekä tyynyjen täytemateriaalin hankin kotimaisilta yrittäjiltä ja Euroopasta. Akanatyynyissä käyttämäni puuvillakangas on Virosta, Öko-Tex sertifioidut pellavakankaat Valko-Venäjältä. Ilman kemikaaleja valmistettu ekologinen hamppukangas on Eurooppalaista alkuperää.

 

Täytteenä käyttämäni tattariakana on kestävästi tuotettu, pitkäikäinen ja ekologinen täytemateriaali. Käyttämäni tattariakana on elintarvikelaatuista. Se toimitetaan käyttööni suurissa erissä (väh. 150 kg) Virosta tai Euroopasta.  

 

jaatu_balmyou_moringaoljy.jpg

Kosmetiikka

Kosmetiikkavalikoima koostuu luonnonkosmetiikasta, joka tuotetaan joko paikallisesti Ivalossa, Suomessa tai Euroopassa. Näin kuljetusmatka on mahdollisimman lyhyt. Olen aktiivisesti pienentänyt valikoimaani vuodesta 2020 lähtien , siirtyen kokonaan luonnonkosmetiikkatuotteisiin.  Jatkossa keskitän hankintoja niin paljon kuin mahdollista vain muutamalle maahantuojalle/valmistajalle. Ostan paikallisilta tuottajilta aina kun se vain on mahdollista.

Valikoimani tuotteet ovat vedettömiä, jolloin ne pysyvät pitkään tuoreina. Vedettömyyys on etu kuljetuksessakin. Vedettömän tuotteen paino on pienempi, jolloin myös kuljetuskustannukset ovat pienemmät. Tuote on vedettömyyden ansiosta myös riittoisa (et siis maksa vedestä), vaan saat tiivistetyssä muodossa olevan, puhtaan tuotteen.

Valikoimassa kiinnitän huomiota myös kosmetiikkapakkauksen materiaaliin. Suosin kierrätysmateriaaleja (pahvi, metalli lasi) ja kierrätettäviä tai uudestaan käytettäviä materiaaleja. Vedettömyyden ansiosta tuote myös mahtuu pienempään tilaan ja pakkausmateriaalia säästyy.

Image by Paper Textures

Pakkaus ja toimitus

Käytän uudelleen kaiken mahdollisen pakkausmateriaalin, mitä minulle kertyy tilausten mukana- niin pahvilaatikot, niiden täytteet, käärepaperit jne. 

Ostan tarvittavat uudet pakkausmateriaalit joko toisten yrittäjien ylijäämävarastoista, paikallisesti tai kotimaiselta toimittajalta. 

 

Pakkaan tuotteet mahdollisimman kevyesti, turvallisesta toimituksesta kuitenkaan tinkimättä. En pakkaa tuotteita yksittäin muoviin, ellei se ole kuljetusteknisistä syistä ehdottomasti tarpeen.

Toimitan verkkokauppatilauksia kotimaahan ja Eurooppaan. Toimitus tapahtuu Postin ja Matkahuollon kautta. Lähialueille toimitan tuotteet omien kulkujeni mukaan autolla tai kävellen.  En tulosta erillisiä osoitetarroja paketteihin, vaan kirjaan tiedot käsin paketin päälle. Lähetyslista on sähköinen, ja asiakas saa sen tilauksen yhteydessä sähköpostiinsa.

Verkkokauppani palautusprosentti on alle 1%. Palautuneet tuotteet tulevat tuotteesta riippuen joko takaisin myyntiin tai päätyvät testeriksi/ esittelykäyttöön.

Hiilijalanjälki, paikallinen toiminta ja tulevaisuus

Image by Yağmur Polat

Hiilijalanjälki

Pyrin pienentämään JAATUn hiilijalanjälkeä tekemällä hankinnat isommissa erissä, vain parista tukusta, mahdollisuuksien mukaan paikallisesti tai yhdessä toisten yrittäjien kanssa. Näin sekä pakkausmateriaalin että kuljetuksen jalanjälki on pienempi.

 

Suosin yhä enemmän ekologisesti tuotettuja kankaita (esim. hamppu), selvitän kankaiden alkuperää ja sertifikaatteja entistä tarkemmin ja käytän edelleen myös kierrätysmateriaaleja tuotteissani.

Kompensoin verkkokauppapakettien hiilijalanjälkeä istuttamalla yhden puun Nepaliin jokaista verkkokauppatilausta kohden.  Myös verkkosivujeni ylläpidosta ja käytöstä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä kompensoin saman Tree-nation projektin kautta.

Voit lukea lisää tästä ja tutustua JAATUn metsään sivun lopussa olevasta linkistä.

Image by Alex Alvarez

Paikallinen toiminta

Toimin yhteistyössä usean paikallisen yrittäjän kanssa. 

Käytännössä tämä tarkoittaa esimekiksi että ostan myytäviä tuotteita paikalliselta valmistajalta.

 

Jaan työhuoneeni yhdessä toisen käsityöyrittäjän kanssa.  Teemme suunnittelu- ja markkinointiyhteistyötä sekä  materiaalihankintoja yhdessä.  Hyödynnän ylijäämämateriaaleja omassa toiminnassani.

Teen läheistä yhteistyötä myös paikallisten yrittäjien kanssa, joille suunnittelen ja valmistan tuotteita tilauksesta.

Image by NASA

Tulevaisuus

Tulevaisuuden kehittämistoimia kestävän kehityksen vahvistamiseksi 

 

  • siirryn käyttämään entistä enemmän kierrrätysmateriaalia tuotteissani

  • selkiytän ja karsin tuotevalikoimaani hävikin minimoimiseksi

  • varmistan hankintavaiheessa kaikkien käyttämieni uusien kangasmateriaalien valmistustaustat ja ostan vain sertifioituja kankaita

  • jaan kotisivuillani, blogissa ja verkkokaupassa lisää tietoa tuotteiden oikenlaisesta käytöstä, huollosta, kierrätyksestä ja vaikutuksista niin ihmiselle kuin ympäristölle