Tattari - ikivanha kasvi
Tattari on vanha viljelyskasvi, joka oletetaan olevan lähtöisin Lounais-Aasiasta. Siellä sitä on viljelty jo tuhansien vuosien ajan. Tattari on luontaisesti gluteeniton ja sillä on erinomaiset ravintoarvot. Japanissa akanoita on käytetty tyynyn ja patjan täytemateriaalina jo satoja vuosia. Perinteisen japanilaisen lääketieteen filosofinen perusta - "viileä pää ja lämpimät jalat"- myös tukee tätä akanan käyttötarkoitusta. Tällöin elimistö on tasapainossa ja voi hyvin.
Mistä keksin idean materiaaliin ja miksi käytän juuri tattarin akanoita tuotteissani?
Tattariakana on materiaalina hyvin ekologinen. Kaipasin funktionaalista ja pitkäikäistä luonnonmateriaalia tuotteisiini ja jonkun aikaa tutkittuani sekä kokeiltuani eri vaihtoehtoja, päädyin tattariakanoihin.
Tattariakanaa syntyy viljankuorinnan sivutuotteena. Tattarista kuoren osuus voi olla jopa 25% painosta, joten onkin järkevää, että kuorille on keksitty hyviä jatkokäyttökohteita, muutoin ne menisivät energiajakeessa poltettavaksi. Tattaria ei ole geenimanipuloitu eikä sen viljelyssä ole tarve torjunta-aineille. Näin ollen se on hyvin puhdas materiaali ja siksi se on juuri täydellinen tyynyihin, joiden päällä vietämme nukkuen noin kolmanneksen elämästämme.
Akanat ovat käytössä hyvin pitkäikäisiä (neljästä vuodesta jopa kymmeneen) eikä niiden kierto lopu tyynyn täytemateriaaliin. Kun tyhjennät akanatyynyn, voit vielä kompostoida tai kierrättää käytetyt akanat katemateriaalina puutarhassa, kasvimaalla tai vaikka kodin ruukkukasveille. Vaihtoehtoisesti ne voi myös polttaa.
Tyynyjen täytteenä tattariakanalla on erinomaiset ominaisuudet. Tavalliseen vanutyynyyn verrattuna akanatyyny on tukeva. Se pysyy hyvin muodossaan eikä painu kasaan painon alla. Näin ollen sen niskaa ja päätä tukevat ominaisuudet ovat täydelliset. Ompelemissani tyynyissä on tyynypussissa vetoketjullinen aukko, jonka avulla voit säädellä täytteen määrää itsellesi sopivaksi. Täytteen määrä voi olla erilainen riippuen siitä, nukutko enemmän kyljelläsi ja selälläsi vai oletko ennemmin vatsallasi.
Akanat eivät varastoi lämpöä tai kylmää, vaan akanatyynyn käyttäjällä on aina sopivan lämpöinen tyyny
Tattarin kolmionmalliset akanat ovat kuppimaiset muodoltaan, näet tämän ylimmäisessä kuvassa hyvin. Juuri muoto tekee akanatäytteestä ilmavan. Akanat eivät painu käytössä litteiksi vaan tyynyyn jää ilmataskuja, jolloin se pysyy viileänä. Akanat eivät myöskään varastoi lämpöä tai kylmää, vaan akanatyynyn käyttäjänä sinulla on aina sopivan lämpöinen tyyny. Akanatyyny on siis täydellinen valinta herkästi hikoilevalle nukkujalle- esimerkiksi juuri vaihdevuosissa!
Materiaali itsessään on hypoallergeeninen eli se ei ole otollinen bakteerien, sienien tai pölypunkkien kasvualustaksi. Ilmavuutensa vuoksi akanatyyny voi myös helpottaa pään alueen iho-ongelmia, kuten esimerkiksi kuivaa päänahkaa ja aknea.
Tattariakana on myös täysin vegaaninen tuote.
Akanatyyny on täydellinen valinta herkästi hikoilevalle nukkujalle- esimerkiksi juuri vaihdevuosissa!
Miten akanatyynyjä sitten hoidetaan?
Akanatyyny on loppujen lopuksi hyvin helppohoitoinen. Se rakastaa tuuletusta. Kesällä aurinko ja talvella pakkanen tekevät tyynylle hyvää. Lämpimässä auringonpaisteessa käytössä kiillottuneet akanat kipristyvät taas maljamaiseen muotoonsa.
Vaikka akanat sietävät kosteutta niin niitä itsessään ei pestä. Painava akanatyyny voi rikkoa pesukoneen saattamalla sen epätasapainoon. Eikä itse akanat kaipaa pesua, vaan tyynypussi pestään. Pesua varten tyyny tyhjennetään (paperi)pussiin ja pestään itse tyynyn kangasosa tarpeen mukaan 60 asteessa. Tyynyä voit käytössä suojata rasvaisilta kasvovoiteilta ja hikoilulta käyttämällä erillistä tyynyn suojapussia tyynyliinan alla tai vaihtoehtoisesti kahta tyynyliinaa päällekkäin. Näin pidennät pesuväliä ja tyynyn ikää.
Missä kaikissa tuotteissani käytän tattariakanoita?
Hyvän unen tyynyt olivat se itsestään selvä ja ensimmäinen vaihtoehto materiaalin hyödyntämiseen. Sain hyvää palautetta tuotteistani ja minulta alettiin kysymään myös rentoutukseen ja joogaan sopivia tuotteita.
Näin saivat alkunsa jämäkät mutta hyvin käyttäjänsä tarpeisiin muokkautuvat joogabolsterit ja muut rentoutustyynyt. Isommissa tyynyissä on nukkumatyynyjen tapaan vetoketjullinen aukko sisäpussissa, joten täytteen määrää voit säädellä juuri itsellesi sopivaksi. Täytettä voi myös lisätä tarpeen mukaan, pitkässä käytössä akanoiden tilavuus vähenee 5-10%, hiukan akanaerästä riippuen.
Uusimpana tuotteena valikoimassani on rentoutukseen tarkoitetut silmätyynyt, joiden täytteenä käytän akanoiden lisäksi myös riisiä painoa antamaan. Tämä silmän päälle laitettava tyyny on oiva apu esimerkiksi nukahtamiseen ja mikäli kaipaat lisäapua rentoutumiseen. Pieni paino silmien päällä vaikuttaa suoraan hermostoon joka sitten rauhoittaa kierroksilla käyvää elimistöä.
Onko akanoissa sitten huonoja puolia?
Koska akanatyyny on niin erilainen ominaisuuksiltaan kuin tavallinen vanu- tai untuvatyyny, voi siihen tottumisessa mennä pari-kolme yötä aikaa. Ensimmäisen yön jälkeen ei vielä kannata heittää kirvestä kaivoon, yleensä kolmas yö kertoo, toimiiko tyyny sinulla.
Kuivat tattarinkuoret kahisevat hiukan nukkujan liikkuessa. Joitakin tämä ääni voi häiritä, suurin osa käyttäjistä kuitenkin kokee äänen rauhoittavaksi ja hetken päästä koko asiaa tuskin huomaakaan.
Lisäksi levotonkin nukkuja yleensä pöyhii muotonsa pitävää akanatyynyä paljon harvemmin yön aikana, jolloin ääni ei muodostu ongelmaksi.
Akanatyyny on painavampi kuin tavallinen tyyny. Tavallinen 50x60 cm tyyny voi helposti painaa yli kilon.
Koska akana on luonnontuote, siinä on uutena hennon viljainen tuoksu. Itse en sitä edes huomannut, vaikka melko tuoksuherkkä olenkin. Asia on kuitenkin hyvä huomioida akanatyynyn hankintaa pohdittaessa. Tuoksu haihtuu ensimmäisten käyttö viikkojen aikana.
Akanatyyny on myös paljon painavampi kuin tavallinen tyyny. Se tulee monelle yllätyksenä, että tavallinen 50x60 cm tyyny voi helposti painaa yli kilon. Koska akanaerät ovat keskenään hiukan erilaiset tilavuudeltaan, myös tyynyjen paino vaihtelee tuotantoerästä toiseen.
Kaiken kaikkiaan akana on täytteenä loistava valinta. Olen valmistanut tyynyjä kolmen vuoden ajan ja saanut niistä valtavasti hyvää palautetta. Satoja tyynyjä myyneenä ainostaan 2 on tullut asiakaspalautuksena takaisin koska tyyny ei soveltunut nukkujalle.
Alle olen vielä kerännyt asiakaspalautteita hyvän unen akanatyynyistäni. Olisitko sinä seuraava käyttäjä?
Ihanat akanatyynyt! Parhaat unet vuosiin!
Sain viime jouluna tämän tyynyn lahjaksi. Ensimmäisenä iltana hiukan arastin tyynystä lähtevää rapinaa. Aamulla jo tiesin, että tyynylle ja mulle tulee hyvä tulevaisuus. Ja niinhän siinä kävi, koskaan en tyynystä luovu. Loistava tyyny!
Kyllä on hyvä tyyny nukkua!
Ensimmäinen yö nukuttu uudella tyynyllä ❤️ täähän osoittautui hyväksi! Miula on aina ollut ongelmana, etten saa saa tarpeeks tukea niskalle. Tään tyynyn kans sitä ongelmaa ei ole! Niska saa hyvin tukea mut tyyny ei ole liian korkea pään kohdalta. Vielä oottelen kesähelteitä, että pysyykö tyyny oikeesti viileenä, ettei tarvii pitkin yötä käännellä tyynyä viileempää kohtaa ettiessä 🤔