top of page

Varför valde jag agnar som fyllnadsmaterial för kuddar?

Päivitetty: 13. helmik. 2023




Bovete - en gammal växt


Bovete är en gammal växt som har sitt ursprung i sydvästra Asien. Där har den odlats i tusentals år. Bovete är naturligt glutenfritt och har goda näringsvärden. I Japan har bovete använts som fyllnadsmaterial för kuddar och madrasser i hundratals år. Den filosofiska grunden för traditionell japansk medicin - "kallt huvud och varma fötter" - stöder också denna användning av boveteagnar. I detta fall är kroppen i balans och känns bra.



Var kom jag på idén till materialet och varför använder jag bovete agnar i mina produkter?


Boveteskal som material är mycket organiska. Jag längtade efter ett funktionellt och långvarigt naturmaterial för mina produkter och efter att en tid undersökt och provat olika alternativ valde jag slutligen boveteskal.

Boveteskal skapas som en biprodukt av kornskalning. I bovete kan skalet utgöra upp till 25% av sin vikt, så det är vettigt att goda ytterligare användningsområden uppfinns för skalen, annars skulle de brännas i energifraktionen. Bovete är inte genetiskt modifierad och det finns inget behov av bekämpningsmedel i odling. Således är det ett mycket rent material och därför är det exakt perfekt för kuddar som vi sover på ungefär en tredjedel av våra liv.


Agnarna är mycket långvariga i bruk (från fyra år till upp till tio) och cirkulationen slutar inte med fyllnadsmaterialet i kudden. När du tömmer bovetekudden kan du ytterligare kompostera eller återvinna de använda agnarna som täckmaterial i din trädgård, ditt grönsaksland eller till och med för krukväxter i ditt hem. Alternativt kan de också brännas.


Som fyllning för kuddar har boveteskal utmärkta egenskaper. Jämfört med en vanlig vaddyna är bovetekudden fast. Den håller formen väl och sjunker inte ihop under vikt. Således är dess nack- och huvudbärande egenskaper perfekta. Kuddarna jag syr har en öppning med dragkedja i kuddpåsen som gör att du kan justera mängden fyllning som passar dig. Mängden fyllning kan variera beroende på om du sover mer på sidan och på rygg eller om du föredrar att sova på magen.

Agnarna lagrar inte värme eller kyla så den som använder en bovetekudde har alltid en kudde med lämplig temperatur

De triangulära agnarna är koppformade. Du kan se detta på toppbilden mycket bra. Det är formen som gör att agnarna är luftiga. Fyllningen blir inte platt när den används. Luftfickor finns kvar i dynan, vilket håller den sval. Agnarna lagrar inte heller värme eller kyla så som en ägare av en bovetekudde har du alltid en kudde med lämplig temperatur. Därför är bovetekudden det perfekta valet för en sovare som svettas lätt - till exempel under klimakteriet!


Materialet i sig är allergivänligt, det vill säga det är en ogynnsam grogrund för bakterier, svampar eller dammkvalster. På grund av sin luftighet kan agnarna också lindra hudproblem i huvudområdet, till exempel torr hårbotten och akne.

Boveteskal är också en helt vegansk produkt.


Bovetekudden är det perfekta valet för en sovare som svettas lätt - till exempel under klimakteriet!

Hur vårdar man en bovetekudde?


En bovetekudde är väldigt lätt att ta hand om. Den älskar luftbad. På sommaren gör solen och på vintern gör kylan kudden bra. När den får ligga i det varma solskenet krullar de polerade agnarna sig tillbaka till sin koppform.

Även om agnar tål fukt så tvättas de inte. En tung kudde kan söndra tvättmaskinen och sätta den ur balans. Även om agnarna själva inte behöver tvättas så tvättas kuddpåsen. För tvätt, töm kudden i en (pappers) påse och tvätta tygdelen av kudden efter behov i 60 grader. Vid bruk kan du skydda kudden från feta ansiktskrämer och svett genom att använda en separat kuddpåse under örngottet eller alternativt två örngott ovanpå varandra. Således kommer du att förlänga tvättintervallet och kuddens livslängd.







I vilka av alla mina produkter använder jag boveteskal?


Kuddar för en god natts sömn var det mest självklara och första alternativet till att använda materialet. Jag fick bra feedback på mina produkter och började få förfrågningar om produkter som lämpar sig för avkoppling och yoga.


Så här föddes de solida yogabolstren och de mindre avslappningsrullarna som anpassar sig till olika behov. Precis som sovkuddar har de större bolstren en öppning med dragkedja i innerpåsen så att mängden fyllning går att justera för din passform. Fyllningen kan också ökas efter behov; vid långvarig användning reduceras volymen på fyllningen med 5-10%, något beroende på satsen av agnarna.


Den nyaste produkten i mitt sortiment är ögonkuddar för avkoppling i vilka jag inte bara använder agnar utan också ris för att ge kudden lite vikt. Denna kudde som placeras över ögat kan till exempel hjälpa att få sömn eller koppla av. En lätt vikt på ögonen påverkar direkt nervsystemet, vilket sedan lugnar ner kroppen.



Så finns det några nackdelar med agnar?


Eftersom en bovetekuddes egenskaper är så annorlunda från en vanlig vaddyna eller dunkudde, kan det ta två till tre nätter att vänja sig vid den. Efter den första natten är det fortfarande inte värt att kasta yxan i sjön, vanligtvis kommer den tredje natten att berätta om kudden kommer att fungera för dig.


Torra boveteskal rasslar lite när man rör på sig. Vissa kan störas av detta ljud men de flesta användare tycker att ljudet är lugnande och efter ett tag märks det hela knappt.

Dessutom fluffar till och med rastlös sovare vanligtvis bovetekudden mycket mer sällan på natten eftersom kudden håller sin form så bra. Därför är ljudet sällan ett problem.

Bovetekudden är tyngre än en vanlig kudde. En kudde på 50x60 cm kan lätt väga mer än ett kilo.

Eftersom agnarna är en naturlig produkt har kudden en delikat kornig doft när den är ny. Jag märkte det inte ens själv, även om jag är ganska doftkänslig. Det är dock bra att ta hänsyn till detta när man överväger att köpa en bovetedyna. Doften avdunstar under de första veckorna av användningen.




Bovetekudden är också mycket tyngre än en vanlig kudde. Det kan komma som en överraskning för många att en kudde på 50x60 cm lätt kan väga mer än ett kilo. Eftersom boveteagnarna är något olika i volym varierar också dynornas vikt från en produktionssats till en annan.


Över lag är boveteagnarna ett bra val som fyllnadsmaterial. Jag har gjort kuddar i tre år och har fått enormt bra feedback på dem. Efter att ha sålt hundratals kuddar har endast 2 returnerats av kunden eftersom kudden inte var lämplig för sovaren.


Nedan har jag samlat kundfeedback på mina bovetekuddar för en god natts sömn. Vill du bli nästa användare?

Härliga bovetekuddar! Den bästa sömnen på flera år!
Jag fick den här kudden i present förra julen. Den första natten var det lite rassel från kudden. På morgonen visste jag redan att det skulle bli en bra framtid för kudden och mig. Och det var vad som hände, jag kommer aldrig att ge upp kudden. Bra kudde!
Ja det är en bra kudde att sova på!

Vad kunde man ännu använda agnar till? Idéer?


38 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page