Miksi palashampooseen siirtyminen kannattaa - ja parhaat vinkit kuinka pääset alkuun
Päivitetty: 18. marrask. 2022

Kuiva ja kutiseva päänahka? Hilsettä, päivittäistä pesua. Hiukset ovat litteät ja eivät asetu mitenkään kuosiinsa ilman muotoilutuotteita?
Jos kärsit joistakin yllä mainitsemista asioista ja olet miettinyt muutosta hiustenhoitorutiineihisi, jatkathan lukemista. Kerron nyt kuinka itse pääsin vuosia kestäneistä hiuspohjan ongelmista eroon ja pystyin samalla vähentämään sekä käyttämioeni tuotteiden määrää.
Shampoiden kemikaalit ja herkistyminen
Tunnustan- olen värjännyt hiuksian melko nuoresta iästä saakka. Tämä päättyi tumman väriaineen aiheuttamaan allergiseen reaktioon - onneksi ei sentään anafylaktiseen shokkiin.
Aloin kärsimään kutisevasta päänahasta ja huomasin kutinan pahenevan aina kampaamokäynnin ja värjäyksen jälkeen. Viimeisellä värjäyskerralla sain vesikelloja päänahkaani. Siihen loppui hiusten värjääminen pitkäksi aikaa. Nyt olen enää ottanut vaaleita raitoja- sitäkin hyvin harvoin ja harkiten.
Luulen tuon allergisoitumisen olleen merkittävä tekijä myöhäisempään yliherkistymiseeni myös muille kosmetiikan aineille. Käteni kärsivät esimerkiksi monessa käsitiskiaineessa käytettävän säilöntäaineen metyyli-isotiatsolinonin (MIT) vaikutuksesta. Päänahkani sekä käteni oireilevat myös shampoissa ja käsi- sekä suihkusaippuoissa olevasta, vaahtoa muodostavasta natrium lauryyli- tai natrium laurethsulfaatista (sodium lauryl tai -laureth sulphate, SLS ja SLES). Tiesitkö, että samoja sulfaatteja löytyy myös useimmista hammastahnoista- näistä minulla aukeavat suupielet ja saan aftoja suuhun.
Koska siis tilanteesta oli tullut sietämätön ja raavin päänahkaani ihan jatkuvasti (työkaverit varmaan luulivat minulla jo olevan täitä...) aloin pohtimaan, mitä voisin jättää pois ja muuttaa hiustenpesussa (ja muutenkin kotona käyttämissäni aineissa).
Palatuotteiden etuja
Sen lisäksi että etsin hiuksilleni ja päänahalleni sopivia tuotteita, halusin myös vähentää kokonaisuudessaan käyttämieni tuotteiden määrää ja löytää kestäviä, ekologisia vaihtoehtojoja. Palatuotteet kiehtoivat, koska niissä säästyy muovia enkä myöskään maksa vedestä, jota suurin osa nestemäisistä shampoista ja saippuoista loppujen lopuksi on. Vesihän on muuten kosmeettisissa tuotteissa se, joka tekee tuotteesta herkemmin pilaantuvan, koska vesi on oiva kasvualusta bakteereille. Näin ollen vedetön palatuote tarkoittaisi myös säilöntäaineettomuutta.

Vedetön tuote on ekologinen myös kuljetuksessa ja säilytyksessä, onhan se kevyempi ja vie paljon vähemmän tilaa. Palatuote ei myöskään voi levitä matkalaukkuun tai treenikassiin aiheuttaen ylimääräistä sotkua.
Palashampoo on myös riittoisa- yksi pala vastaa noin 2-3 nestemäistä shampoopulloa!
Palatuotteet pakataan usein kierätyskartonkiin
tai muuhun kierrätettävään paperiin, jolloin muovijätteen määrä vähenee ja jopa poistuu tältä osin kokonaan.
Moni kuitenkin arkailee vaihtaa palatuotteeseen shampoon osalta. Seuraavassa käyn läpi asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon kun siirryt - tai harkitset siirtymistä- tavallisesta shampoosta palashampoon käyttäjäksi.
Halusin myös vähentää käyttämieni tuotteiden määrää ja löytää kestäviä, ekologisia vaihtoehtoja.
Mitä eroa on palashampoolla ja tavallisella shampoolla?
Tavallisessa nestemäisessä shampoossa pesevyys tulee tensideistä. Ne ovat voimakkaita peseviä ainesosia kuten sulfaatteja, jotka pesevät hiukset usein liiankin puhtaiksi vieden niiden luonnollisen kiillon ja kosteuden. Tämä on ratkaistu hoitoaineella, joka sitten usein silikonipohjaisena luo hiuksen pintaan "kelmun", saaden hiuksen näyttämään kiiltävältä.
Ongelmani näiden tavallisten hiustuotteiden kanssa oli sekä herkistyminen että jatkuva lisätuotteiden tarve. Shampoo sai hiukset kuiviksi- piti käyttää hoitoainetta. Hoitoaine oli liian hoitava ja hiukset latistuivat. Piti käyttää kohottavia muotoilutuotteita. Liiallinen hoito ja muotoilutuotteet aiheuttivat vuosi(kymmeniä) kestäneen päivittäisen hiustenpesukierteen, jonka sain katkaistua vasta palatuotteisiin siirryttyäni.
Kun tässä kirjoitan palashampoosta, tarkoitan saippuapohjaisia palashampoita. Nämä ovat niitä perinteisiä palashampoita. Näiden pesevyys tulee ihan nimensä mukaisesti saippuasta ja nämä kaikki ovat kasviöljypohjaisia shampoita.
Herkälle hiuspohjalle saippuapohjainen palashampoo on hellävaraisempi.
Mistä tiedät, onko sitten kyseessä saippuapohjainen tuote? Tutustumalla tuotteen INCI listaan eli sisällysluetteloon se selviää. Saippuapohjaisen tuotteen sisällysluettelossa voi lukea esimerkiksi Sodium Olivate, Sodium Castorate, Sodium Cocoate - nämä ovat valmistuksessa saippuoituneita kasviöljyjä. Saippuapohjaisen palashampoon pH on aina emäksinen sen sisältämän saippuan takia.
Tarjolla on myös shampoopohjaisia palashampoita. Ne ovat periaatteessa samaa tavaraa kuin nestemäiset shampoot- mutta ilman vettä.
Luonnonkosmetiikaksi luokitelluissa shampoopohjaisissa palashampoissa pesevät ainesosat voivat olla kookosöljypohjaiset Sodium Coco Sulfate (SCS) ja Sodium Coco Isethionate (SCI). Näin ollen hius tottuu niihin nopeammin. Ne ovat käytännössä yhtä peseviä kuin normaalishampoot ja jotkut ei-luonnonkosmetiika shampoopohjaiset palashampoot voivat sisältää myös herkistäviä SLS:a tai SLES:a. Tarkista siis aina palan sisältämät ainesosat.
Mikäli kaipaat enemmän pesevyyttä mutta haluat silti siirtyä ekologisista syistä palatuotteisiin, voisi valintasi olla shampoopohjainen pala.
Kuinka palashampoota käytetään?
Perinteiset, saippuapohjaiset palashampoot ovat hyvin suosittuja ja niitä on paljon tarjolla. Haasteena saippuapohjaisten shampoopalojen kanssa on kuitenkin että niihin tottuminen vie aina muutaman pesun aikaa.
Shampoopalan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen sisältämiin ainesosiin. Esimerkiksi jojobaöljy on itse asiassa vaha, joka voi muodostaa nahkean kerroksen hiusten pintaan. Rasvoittuvalle hiuslaadulle ei kannata valita liian hoitavaa shampoopalaa.
Valitse hiuslaadullesi sopivin pala- suosi tuotteita joiden ostamisen yhteydessä voit saada henkilökohtaista opastusta tai esimerkiksi tilata testipalan. Näin pääset kokeilemaan rauhassa tuotetta ennen varsinaista suurempaa ostopäätöstä.
Mikäli hiuksissasi on paljon muotoilutuotejäämiä tai esimerkiksi silikonikerrostumia, voi olla parempi aloittaa shampoopalaan siirtyminen hiusten syväpuhdistavalla pesulla- joko tavallisella shampoolla tai luonnollisemmalla savipesulla.

Kuinka pesen hiukset shampoopalalla?
Kostuta hiukset huolellisesti.
Kostuta palashampoo ja hiero sitä käsissäsi kunnes se vaahtoaa. Levitä vaahto hiuksiin aloittaen hiuspohjasta ja edeten latvoihin.
Halutessasi voit myös vaahdottaa shampoopalaa suoraan hiuksiin
Runsas veden määrä on tässä kaiken a ja o!
Vaahdotuksen jälkeen huuhtele huolellisesti. Jos hiuksesi ovat hyvin likaiset tai niissä on käytetty paljon muotoilutuotteita, voit toistaa vaahdotuksen.
Älä kuitenkaan käytä enempää shampoota kuin on tarve, saippua saattaa kerrostua hiuksiin, mikäli sitä käytetään liikaa
Huuhtele lopuksi huolellisesti runsaalla, haalealla vedellä.
Jätä shampoopala kuivumaan ilmavasti seuraavaa käyttökertaa varten.
Vasta noin viikon- parin päästä (riippuen pesutiheydestä) voi sanoa, sopiiko tuote hiuksillesi vai ei. Totutteluaikana saippuapohjainen shampoo voi jättää hiuksiin tahmaisuutta. Tämä on hyvin yksilöllistä ja riippuvaista esimerkiksi hiusten aiemmista käsittelyistä ja huokoisuudesta ja aiemmin käyttämistäsi tuotteista.
Hiusten huuhtelu itsevalmistetulla hapanhuuhteella pesun jälkeen voi olla avuksi jos saippuapohjainen palashampoo aiheuttaa alussa tahmaisuutta hiuksiisi. Hapanhuuhtelu tasapainottaa sekä hiusten ja hiuspohjan pH:ta emäksisen shampoopesun jälkeen ja auttaa näin myös sulkemaan hiussuomuja,vähentäen tahmaisuuden tunnetta.
Kuinka käytän hoitoainepalaa?
Jos hiuksesi tuntuvat kaipaavan hoitavuutta niin voit viimeistellä shampoopesun hoitoainepalalla.
Pesun jälkeen puristele tai kuivaa hellästi pyyhkeellä hiuksista ylimääräinen vesi pois.
Kostuta palahoitoaine hyvin ja hiero sitä käsissäsi kunnes tunnet siitä irtoavan öljyä käsiisi.
Mikäli vain hiuslatvat tarvitsevat hoitoa, voit käydä latvat läpi käsin ja levittää hoitoainetta sormin tarvittaviin kohtiin.
Jos taas hiuksesi kaipaavat kauttaaltaan hoitoa, voit levittää hoitoainetta suoraan palasta hiuksiin "kampaamalla" hiuksia kostealla hoitoainepalalla ylhäältä alas suuntautuvin vedoin.
Anna hoitoaineen vaikuttaa hetki ja huuhtele hiukset huolellisesti.
Jätä hoitoainepala kuivumaan ilmavasti seuraavaa käyttökertaa varten.
BONUSVINKKI:
Mikäli hiuksesi kaipaavat vain kevyttä pesua ja samalla hoitavuutta, voit kokeilla Ivalonaturalin hennosti vaahtoavaa mustikkahoitoainepalaa myös hiusten pesuun!
Oma suositukseni on paikallisen ekokampaajan kehittämä Ivalonatural tuotesarja
Olin kokeillut useita eri palatuotteita hiuksilleni, mutta mikään ei tuntunut pidemmän päälle sopivalta. Oli tahmaisuutta, huokoisia ja käsiin murenevia ja jopa ihan vastenmilisen hajuisia tuotteita.

Muuttaessani vuosi sitten tänne Ivaloon löysin ekokampaaja Annen, joka oli kehittänyt luonnollisen Ivalonatural palashampoosarjan. Tätä pääsin kokeilemaan ja totesin sen vallan loistavaksi sarjaksi!
Hänen käsin valmistamat Ivalonatural palashampoot ja hoitoaineet ammentavat inspiraatiota ja voimaa Lapin luonnosta. Olen saanut käydä hänen shampoopajallaan tutustumassa tuotteisiin ja niiden raaka-aineisiin ja kuulemassa valmistuksesta enemmän Annelta itseltään.
Sarjaan kuuluu viisi saippuapohjaista shampoopalaa:
jokapäiväiseen pesuun hellävaraista mustikkaa
kuiville, karheille hiuksille hoitavaa hillaa
hennoille hiuksille tuheuttavaa puolukkaa
syväpuhdistavaa kaarnikka-väinönputkea
rasvoittuvalle hiuspohjalle raikastavaa minttu-väinönputkea
Näitä täydentävät kaksi hoitoainepalaa:
kevyttä hoitavuutta antava mustikkahoitoaine (käy myös hellävaraiseen pesuun, sisältää Sodium Cocoyl isethionatea)
extrahoitoa vaativille hiuksille antaa hoitava hillahoitoaine
Nämä palat ovat todella riittoisia, ohessa ensimmäisenä kuva 4 kuukautta käytössäni olleesta palasta (vieressä mallina täysikokoinen pala). Lisäksi Ivalonatural palat ovat käyttökelpoisia vielä viimeiseen asti, eli eivät murene eivätkä muutu huokoisiksi käytössä (toinen kuva)
Muistathan säilyttää palaa oikein, näin se kestää hyvänä loppuun saakka.
Voit tehdä sen esimerkiksi Ivalonaturalin puisella saippua-alustalla. Matkalla käärit palan kätevästi mehiläisvahakääreseen.
Kuulisin mielelläni kokemuksiasi palatuotteista ja niiden käytöstä. Kommentoi tai jätä kysymyksesi alle kaikkien nähtäväksi niin tuumaillaan yhdessä lisää.
Ihanaa elokuuta,
t. Janna
Ps. Niin, nykyään käytän enää palashampoota, raidoituksen jälkeen hoitoainetta ja juhliin mennessä hiuspuuteria hoitoaineena! Aika paljon vähemmän kemikaalikuormaa minulle, jätettä ympäristölle ja kaapeissa vähemmän purkkeja kuin ennen.