top of page

Hamppukangas - Mitä ja millaista se on?


Hamppukasvi

Rouhean luonnollinen hamppukangas yllättää silkkisellä pehmeydellään. Hamppukangas on tuntumaltaan pehmeää ja hengittävää. Ulkonäöltään se on raikkaan rouheaa. Mutta, hamppukangas on hyvien omaisuuksiensa lisäksi myös todella ekologista.


Tässä blogitekstissä kerron mikä tekee hampusta ekologista, miten hamppua viljellään ja miten siitä tuotetaan hamppukangasta. Lisäksi kuvailen millaista hamppukangas on ja mitä ominaisuuksia sillä on.


Ekologinen hamppukangas


Hamppukangasta voisi kuvailla luonnostaan ekologiseksi materiaaliksi.

Hamppukangas valmistetaan kuituhamppukasvin kuiduista. Kuituhampun kasvattaminen on ekologista, koska nopeasti kasvava hamppu on kasvuympäristöltään vaatimaton.


Se ei tarvi kasvaakseen lainkaan kasvinsuojeluaineita, ja vain vähän lannoitteita. Hamppu kasvaa ilman keinokastelua ja sen viljely parantaa maan laatua.


Kuituhamppu kasvaa todella nopeasti ja se tuottaa runsaasti satoa. Hamppukankaaseen käytettävä kuituhamppu kasvaa noin 2-4 metrin korkuiseksi runsaaksi kasviksi, jolla on pitkät, tukevat juuret. Puuvillaan verrattuna hampun sato on keskimäärin 3-4-kertainen samalla pinta-alalla.


Tehokas hiilensitoja

Hamppu on hyvin nopeakasvuista ja sitoo siten kasvaessaan runsaasti hiilidioksidia suureen kasvustoonsa ja laajaan juuristoonsa. Hampun viljely sitookin jopa 4-kertaa enemmän hiilidioksidia kuin ekologisena pidetyn pellavan viljely.


Kuituhamppu onkin siis varsinainen hiilinielu, mikä on todella tärkeä puoli nyt kun taistelemme runsaita hiilidioksipäästöjä vastaan.Pohjoisten alueiden kasvi

Juuriensa ansiosta kuituhampun viljely estää eroosiota ja kuohkeuttaa sekä parantaa maan laatua. Hamppukankaaseen käytettävä kuituhamppu sopii erinomaisesti kiertoviljelyyn vuorotellen muiden viljelykasvien kanssa.


Hamppu kasvaa monenlaisissa ympäristöissä, ja hyvin myös täällä pohjoisella pallonpuoliskolla. Hamppu toki vaatii vettä kasvaakseen, mutta se ei tarvitse keinokastelua vaan kasvaa sadevedellä.


Esimerkiksi puuvillan vedenkulutus on noin 4-kertaa suurempi kuin hampun. Lisäksi puuvillaa kasvatetaan lämpimillä alueilla keinokastelun avulla.


Nopeakasvuinen hamppu ei jätä tilaa rikkakasveille, eikä ole herkkä muillekaan kasvituholaisille. Näin sen viljelyssä ei tarvita kasvinsuojeluaineita.Hamppukankaan tuotanto Euroopassa


JAATUn käyttämän hamppukankaan hamppu viljellään, kuitu käsitellään, lanka kehrätään ja kudotaan kankaaksi Romaniassa Transilvanian alueella. Siellä hamppukangasta on valmistettu jo tuhansien vuosien ajan, ja tämä perinne on säilynyt nykyaikaan asti.


Hamppukangas valmistetaan kemikaalittomilla menetelmillä, jossa hamppukuitu käsitellään ja pehmennetään mekaanisesti ja veden avulla.


Hamppukankaan tuotanto Euroopassa tarkoittaa perinteisten, kemikaalittomien menetelmien lisäksi lyhyitä kuljetusmatkoja. Kun koko kankaan tuotanto siemenestä valmiiksi kankaaksi tapahtuu Euroopassa, ei välivaiheiden kuljetuksesta eri tehtaille ympäri maapalloa synny päästöjä.


Jos haluat tutustua lisää hamppukankaan ekologisuuteen, voit lukea esimerkiksi tämän kattavan pellava- ja hamppukangasta vertailevan artikkelin.Hengittävä ja kestävä hamppukangas


Hamppukangas on hyvin hengittävää, imukykyistä ja nopeasti kuivuvaa. Hamppu on kasvikuiduista vahvin, ja siten myös hamppukangas on kestävää.


Hyvän hengittävyytensä ansiosta hamppukangas tuntuu aina raikkaalta. Bakteerit ja homeet eivät viihdy antibakteerisessa hamppukankaassa. Siksi pitkänkin käytön jälkeen hamppukangas tuntuu edelleen puhtaalta ja tarvitsee pesua harvemmin kuin vaikkapa puuvilla.


Näiden ominaisuuksien ansiosta hamppukangas sopii erinomaisesti akanatyynyn materiaaliksi. Kuuman, kosteankin yön jälkeen olo on raikas ja voit herätä hyvin levänneenä.HEMPEA hamppukankaiset liinavaatteet

Ylellisen pehmeää luonnollisuutta


JAATUn tuotteissaan käyttämä hamppukangas tuntuu ensivaikutelmalta hyvin samanlaiselta kuin tukeva, laadukas pellavakangas. Samoin kuin käytössä pehmentynyt tai pehmeäksi kivipesty pellava, hamppukangas tuntuu miellyttävän pehmeältä.


Hamppukankaan pinta on eloisa ja kevyesti epätasainen. Toisaalta siinä on himmeä, silkkinen kiilto. Hamppukangas rypistyy käytössä lähes samaan tapaan kuin pellavakangas.


JAATU silmätyynyjen ja akanatyynyjen hamppukangas on värjäämätöntä, luonnonsäyistä hamppukangasta. Värjäämätön hamppukangas on sävyltään kauniin vivahteikas beige.


Luonnonsävyinen, värjäämätön kangas on myös luonnollista, sillä sen käsittelyssä ei ole käytetty väriaineita tai muitakaan kemikaaleja.


Hamppukankaan pitkä historia


Historiallisten tutkimusten perusteella hamppua on käytetty tekstiilien materiaalina jo tuhansia vuosia, jopa ennen pellavaa. Myös Suomessa hamppu on ollut yleinen kankaan materiaali 1900-luvun alkupuolelle saakka.


Ensimmäisten Levi’s farkkujen on kerrottu olleen valmistettu hamppukankaasta!


Valitettavasti hampun viljely kiellettiin 1960-luvulla kokonaan Suomessa, niin kuin useissa muissakin maissa. Tämän myötä kuituhampun käyttö ja kankaan valmistus hiipui. Viimeisen parin vuosikymmenen aikana kiinnostus hamppukankaaseen ja sen positiivisiin ominaisuuksiin on jälleen herännyt. Hamppu onkin entistä tutumpi ja käytetympi materiaali yhä useammissa tuotteissa.


Olen iloinen, kun voin olla mukana tekemässä hamppua tunnetummaksi.


Unelmana hamppukankaan maailmanvalloitus


Olen Marja-Maija Valtonen, HEMPEA-yrityksen perustaja. HEMPEA valmistaa hamppukankaisia kodintekstiilejä: ihania vuodevaatteita ja pehmeitä pyyhkeitä koko perheelle. Kaikki HEMPEA-tuotteet valmistetaan 100% hamppukankaasta. Haaveenani onkin tuoda unohduksissa ollut hamppu saataville yhä useammille ihmisille.


Asun ja toimin Ivalossa, missä myös kaikki HEMPEA-tuotteet valmistetaan. Lapin luonto on tärkeä voiman lähde arjessani sekä inspiraatio työssäni.


HEMPEA-työtilat ovat ihan JAATUn seinänaapurissa ja onkin ollut ilo tehdä yhteistyötä JAATUn ja Jannan kanssa mm. hamppukankaan osalta.


Suunnittelen kaikki HEMPEA-tuotteet kestämään aikaa ja käyttöä. Pyrin tuottamaan kaikki tuotteet zero waste –periaatteella. Muutamasta tuotteesta syntyviä hamppukankaiden ylijäämäpaloja hyödynnän mm. omissa tuotteissani kuten Maares lautasliinoissa.


Osa tuotteidemme sivuvirtana syntyvistä paloista päätyvät kauniisiin, ekologisiin JAATUn hamppusarjan tuotteisiin .


Tutustu lisää HEMPEA-hampputekstiileihin: https://hempea.fi/

 

 

111 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page